Ohjeet etäopetukseen

Google Meetin käyttöä varten tarvitset google-tilin. Jos sinulla on Android-puhelin, niin olet todennäköisesti joutunut luomaan google-tilin saadaksesi kaikki puhelimen toiminnot käyttöön. Meetiä voit käyttää puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Lataa valmiiksi Meet-sovellus ennen ensimmäistä tuntia ja testaa laitteesi mikrofoni- ja kameratoiminnot.

Googlen kirjautumissivu

Saat linkin tunnille / kurssille tekstiviestillä tai sähköpostilla. Jos olet jo valmiiksi kirjautunut google-tilillesi (esim.android-puhelimella todennäköisesti koko ajan) pääset mukaan linkkiä klikkaamalla. Voit myös googleen kirjautumisen jälkeen avata ensin Meet-sovelluksen (esim. tietokoneella oikean yläkulman vohveli-kuviosta avautuvasta sovellusvalikosta) ja kirjoittaa kokouskoodin pyydettyyn kenttään ja klikkaa 'Liity'. Sen jälkeen voit halutessasi testata kamera- ja mikkitoimintoja, ennen kuin klikkaat vielä 'Pyydä saada liittyä'. Odota rauhassa että opettaja hyväksyy sinut mukaan tunnille. Jos hyväksymistä ei kuulu tai ohjelma tipauttaa sinut pois niin yritä uudelleen.

Google Meet kirjautumissivu

Linkki tunnille / kurssille lähetetään tekstiviestillä viimeistään saman päivän iltapäivänä kuin tunti pidetään / kurssi alkaa. Tunnit ovat suoria livetunteja, joten kirjaudu sisään viimeistään ilmoitettuna kellonaikana. Osa tunneista avataan vasta muutamaa minuttia ennen tunnin alkua, sillä opettajalla saattaa olla edellinen tunti menossa, joten odota rauhassa, jos näyttää siltä ettei hyväksymistä kuulu.

Pidä tunneilla oma mikrofoni suljettuna, mikäli et halua sanoa jotain ryhmässä, se vähentää hälyääniä ja kaikua. Opettajan ruudun saat näytölle suurena klikkaamalla  halutun ruudun päällä olevaa nastan kuvaa. Oikean yläkulman valikosta löydät myös chatin, jonne voit tarvittaessa kirjoittaa viestejä. Äänet, kameran kuva ja viestit näkyvät ja kuuluvat kaikille osallistujille.

Meet asetukset-valikko

   

Meet näkymän asetukset

Liity Zoom-tunnille klikkaamalla tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla saamaasi osallistumislinkkiä. Linkkiä klikkaamalla sinulle avautuu selainikkuna, josta pääset liittymään tilaisuuteen.

Pöytätietokoneella tai kannettavalla:

 • Jos haluat osallistua selaimessa, klikkaa linkkiä tai mene sinulle zoom.us ja klikkaa ensin Join a meeting. Kirjoita pyydettyyn kenttään saamasi Meetin ID ja klikkaa Join. Sen jälkeen ilmestyvästä ruudusta (jonne linkki vie suoraan) klikkaa Launch meeting ja alle ilmestyvästä tekstistä join from your browser. Hyväksy tämän jälkeen käyttöehdot jos sitä pyydetään. Voit kirjautua Zoom-tililläsi tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa oman nimesi, joka näkyy muille tilaisuuden osallistujille. Klikkaa I'm not a robot-kohtaan merkki ja paina Join.
 • Jos olet ladannut Zoom-sovelluksen, sinulle aukeaa linkkiä klikatessasi erillinen ponnahdusikkuna. Avaa sovellus klikkaamalla ponnahdusikkunasta Open Zoom Meetings. Jos olet kirjautunut sisään Zoom-tilillä, pääset suoraan kokoukseen. Jos et ole kirjautunut, voit kirjautua tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa nimesi, joka näkyy muille osallistujille. Kirjautuminen Zoomiin ei ole pakollista.
 • Jos et vielä ole ladannut Zoom-sovellusta, mutta haluat ladata sen, klikkaa download and run Zoom (merkitty vihreällä alla olevassa kuvassa).

Mobiililaitteella (tabletti tai älypuhelin):

Liittyessäsi Zoom-tilaisuuteen mobiililaitteella (älypuhelin tai tabletti), sinun tulee ladata erillinen mobiilisovellus Zoom CLOUD meetings. Se on ladattavissa sekä Google Play:n että Apple App Storen kautta. Mobiililaitteella osallistuminen selaimen kautta ei ole mahdollista.

 • Klikkaa ensin saamaasi liittymislinkkiä.
 • Jos olet asentanut Zoom CLOUD meetings -sovelluksen, ehdottaa mobiililaitteesi sovelluksen avaamista. Hyväksy sovelluksen avaaminen. Käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen voit kirjautua Zoom-tililläsi tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa oman nimesi, joka näkyy muille tilaisuuden osallistujille.
 • Jos et ole asentanut Zoom CLOUD meetings -sovellusta, sinulle ehdotetaan tämän sovelluksen lataamista. Lataa sovellus, minkä jälkeen voit liittyä kokoukseen.

Zoomin käyttö tunnin aikana:

Päästyäsi kokoustilaan löydät alalaidasta seuraavanlaisen työkalupaneelin. Jos käytät osallistumiseen selainta tai mobiilisovellusta, saattaa paneeli näyttää hieman erilaiselta, mutta sen pääsisältö on kuitenkin sama.

Zoomin työkalupaneeli
 • Ensimmäisenä vasemmalla on kuvake, jota klikkaamalla voit asettaa mikrofonisi päälle tai pois päältä. Kuvan esimerkissä mikrofoni on pois päältä. Pidä tunneilla mikrofoni suljettuna mikäli et halua sanoa jotain ryhmässä.
 • Toisena vasemmalla on kamerakuvake, jota klikkaamalla voit asettaa kamerasi päälle tai pois päältä.
 • Participants-kohdasta näet, montako osallistujaa kokouksessa on (tässä esimerkissä 1 kpl). Klikkaamalla kuvaketta näet kokouksen osallistujat erillisessä sivupaneelissa.
 • Chat-kuvakkeesta pääset näkymään, jossa voit kirjoittaa viestejä. Ne näkyvät kaikille osallistujille, jos et erikseen valitsee viestin vastaanottajaa.
 • Share Screen -kuvakkeesta voit jakaa oman tietokoneen ruutusi.
 • Leave-painikkeesta voit poistua kokouksesta.

Jos et ole käyttänyt Zoomia aiemmin, voit testata käyttöä etukäteen osoitteessa https://zoom.us/test. Testausta varten luodussa kokoushuoneessa voit mm. testata äänesi kuuluvuuden ja mikrofonisi toiminnan.