Mäntsälän Kansalaisopisto
Vanha Porvoontie 19 04600 MÄNTSÄLÄ
Puh 040 314 5371 kansalaisopisto'@'mantsala.fi

Munatempera 23.2.-3.3.

Temperamaalauksella on pitkät perinteet. Tämä tekniikka on todistanut kestävyytensä jo vuosisatojen ajan. 1400-luvulla öljyvärit syrjäyttivät temperan.

 Temperavärillä on helppo maalata pikkutarkasti ja niissä on enemmän peittävyyttä. Temperamaalaus on hieman akvarellimaalauksen tyylistä, mutta “virheitä” ei kannata yrittää poistaa. Päälle voi maalata uusia kerroksia. Temperamaalaus sopii öljymaalauksen alle.

munatempera1

Tempera on yleisnimi vesiliukoisille maalausaineille. Pigmenttijauhe sekoitetaan veteen ja munaemulsioon. Tempera kuivuu nopeasti, joten useita kerroksia voidaan maalata melkein heti. Väripigmenttien kiinnitysaineena voi käyttää munan sijasta myös kaseiinia tai arabikumia. Pellavaöljyä voi lisätä myös seokseen. Muutamat pigmenttijauheet sekoittuvat huonosti veteen. Silloin ne kannattaa hiertää lasilevyllä veden kanssa tai jopa sekoittaa hieman sinolia mukaan. Eri pigmentit vaativat erilaisia määriä sideainetta, sopiva sekoitussuhde löytyy kokeilemalla. Väri voi olla öljyvärimäisen paksua.

Temperavärillä on oltava melko jäykkä pohja, esimerkiksi paksu, sileä paperi, pahvi, puu tai kovalevy. MDF-levy on hyvä. Maalauspohja täytyy pohjustaa. Pingotettu pellavakangas soveltuu myös maalaukseen.

Temperamaalauksessa voi käyttää kaikenlaisia siveltimiä. Tekniikka soveltuu varsin hyvin herkkiin ja tarkkoihin yksityiskohtiin.

Opettaja: Ustinov-Jones Sinikka

Opetuspaikka: Opistotalo, Vanha Porvoontie 19, 04600 Mäntsälä

Päivä ja kello: la - su 23.2.- 3.3.2019 klo 10.00 - 14.15

Kurssimaksu: 50,00 €

Ilmoittautuminen: 114105

 

Suosittele uutista Facebookissa ystävällesi tai Twiittaa